Można gotowy zakwas na żur kupić w sklepie, ale można go samodzielnie bez większego nakładu pracy i wysiłku przygotować w domu.
Zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej razowej, w bardzo podobny sposób jak zakwas do wypieku chleba.
Jeżeli robimy tylko żurek to
- kilka łyżek 5 - 8 mąki wsypać do słoika
- zalać mąkę letnią wodą
- można dodać ząbek lub 2 czosnku
- przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni, powinno się go raz czy dwa zamieszać
- jak zaczyna ładnie kwaśno pachnieć to jest gotowy na przygotowanie żurku
- jeżeli akurat nie mamy czasu, można go przechować w zamkniętym słoiku w lodówce, nawet 2 tygodnie
Jeżeli pieczmy chleb na zakwasie i mamy zakwas to
- bierzemy 2-3 łyżki zakwasu do słoika
- dodajemy 2-3 łyżki mąki
- zalewamy letnią wodą
- za 2-3 dni jest gotowy do gotowania
Można też wziąć większą ilość zakwasu, rozrobić wodą i od razu ugotować
składniki do ugotowania żurku na ok 6-7 porcji
- 2 litry wody
- ok 1/2 litra zakwasu żytniego
- 4-5 białych kiełbasek
- 2-3 ząbki czosnku
przyprawy:
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielski
- majeranek
Nastawiam wodę do zagotowania. Kiełbaski obieram ze skórki i kroję na grubsze plasterki, takie ok 1 cm i wrzucamy do gotującej się wody.
Gotuję około 20 minut, żeby kiełbaski się ugotowały i oddały smak - na kolację wigilijną, lub śniadanie wielkanocne gotuję bez kiełbasy, wtedy wychodzi postny kwaśny żur.
Dodaję przyprawy.
Jak kiełbasa się ugotuje wlewam wymieszany zakwas, razem z mąką.
Żur mieszam do zagotowania, na samym końcu dodaję pokrojony w plasterki czosnek,
dodaję majeranek i doprawiam jeszcze do smaku.
Żurek ma mnóstwo witamin i mikroelementów, jak mąka z której go przygotowujemy - typowo powinna to być mąka żytnia z pełnego przemiału, czyli mąka typu 2000 czyli:
- witaminy A, C, E, B, PP
- minerały fosfor, potas, sód, wapń, mangan, magnez, miedź, cynk, żelazo
- beta-karoten
- kwas mlekowy
Wyśmienicie smakuje zarówno z kiełbasą, jajkiem lub ziemniakiem. Można go ugotować na wywarze mięsem np z żeberkami. Nie próbowałem z kurczakiem, ale podejrzewam że też będzie smakowity.
Nie wytrzymałem, musiałem skosztować - smacznego :)
Żurek uwielbiamy, to jedna z naszych ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuń