piątek, 9 listopada 2018

Żurek - domowy

żurek z jajkiem i kiełbasą
Żurek - najlepsza zupa na świecie, kwaskowa i oczywiście zdrowa.
Można gotowy zakwas na żur kupić w sklepie, ale można go samodzielnie bez większego nakładu pracy i wysiłku przygotować w domu.
Zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej razowej, w bardzo podobny sposób jak zakwas do wypieku chleba.

zakwas na żurek


Jeżeli robimy tylko żurek to

  1. kilka łyżek 5 - 8 mąki wsypać do słoika
  2. zalać mąkę letnią wodą
  3. można dodać ząbek lub 2 czosnku
  4. przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni, powinno się go raz czy dwa zamieszać
  5. jak  zaczyna ładnie kwaśno pachnieć to jest gotowy na przygotowanie żurku
  6. jeżeli akurat nie mamy czasu, można go przechować w zamkniętym słoiku w lodówce, nawet 2 tygodnie  

Jeżeli pieczmy chleb na zakwasie i mamy zakwas to

  1. bierzemy 2-3 łyżki zakwasu do słoika
  2. dodajemy 2-3 łyżki mąki
  3. zalewamy letnią wodą
  4. za 2-3 dni jest gotowy do gotowania

Można też wziąć większą ilość zakwasu, rozrobić wodą i od razu ugotować

składniki do ugotowania żurku na ok 6-7 porcji


  • 2 litry wody
  • ok 1/2 litra zakwasu żytniego
  • 4-5 białych kiełbasek
  • 2-3 ząbki czosnku

przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielski
  • majeranek

Nastawiam wodę do zagotowania. Kiełbaski obieram ze skórki i  kroję na grubsze plasterki, takie ok 1 cm i wrzucamy do gotującej się wody.

kiełbasa biała

kiełbasa biała pokrojona

kiełbasa biała w wodzie na żur

Gotuję około 20 minut, żeby kiełbaski się ugotowały i oddały smak - na kolację wigilijną, lub śniadanie wielkanocne gotuję bez kiełbasy, wtedy wychodzi postny kwaśny żur.
Dodaję przyprawy.
Jak kiełbasa się ugotuje wlewam wymieszany zakwas, razem z mąką.

żur gotowanie

Żur mieszam do zagotowania, na samym końcu dodaję pokrojony w plasterki czosnek,

żur gotowanie

dodaję majeranek i doprawiam jeszcze do smaku.

żur, żurek


Żurek ma mnóstwo witamin i mikroelementów, jak mąka z której go przygotowujemy - typowo powinna to być mąka żytnia z pełnego przemiału, czyli  mąka typu 2000 czyli:

  • witaminy A, C, E, B, PP 
  • minerały fosfor, potas, sód, wapń, mangan, magnez, miedź, cynk, żelazo
  • beta-karoten
  • kwas mlekowy

Wyśmienicie smakuje zarówno z kiełbasą, jajkiem lub ziemniakiem. Można go ugotować na wywarze mięsem np z żeberkami. Nie próbowałem z kurczakiem, ale podejrzewam że też będzie smakowity.

Nie wytrzymałem, musiałem skosztować - smacznego :)

żur, żurek


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz