środa, 14 listopada 2018

Risotto łososiowe

rosotto z łososiem

Miało byś zwykłe nudne risotto z pieczarkami,cebulką, może jakiś groszek.
Wyszedł smak i zapach morza, portu, wakacji.
W lodówce został kawałek łososia, postanowiłem go wykorzystać.



Składniki:


  • średnia cebulka
  • pieczarki
  • 2 szklanki ryżu
  • kawałek surowego łososia

Zaczynam:

1. Ryż, kilka razy opłukałem i zostawiłem do namoknięcia na jakieś 30 minut, ten etap można oczywiście pominąć, ja miałem dość dużo czasu i skróciło mi to czas gotowania.

2. Pieczarki oczyszczam i kroję na kawałki

pieczarki

pieczarki pokrojone

3. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na patelnię z rozgrzanym masłem i oliwą.

cebula

pokrojona cebula na patelni

4. Jak cebulka się troszkę zeszkli, dodaję pieczarki, trochę soli, pieprz i przykrywam żeby pieczarki się poddusiły.

pokrojona cebula na patelni z pieczarkami

5. Na podduszone pieczarki wrzucam ryż i obsmażam w sosie, który zrobił się na patelni.

pokrojona cebula na patelni z pieczarkami i ryżem

6. Jak ryż wchłonął sos, dalej postępowałem jak przy standardowym risotto, podlewałem małymi porcjami bulionu z kostki rosołowej,

risotto podlewane bulionem

z ostatnią porcją rosołu jak ryż już miękł włożyłem na wierzch filet z łososia, żeby się ugotował

risotto z łososiem

7. Ugotowany filet rozdrobniłem widelcem, wymieszałem z ryżem.

risotto z łososiem

 Podałem do posypania ser a'la oscypek.

ser i ser tarty

Intensywnie pachniało i smakowało rybką, pomimo że filet nie był zbyt wielki.
Smak i zapach przeniósł mnie z powrotem nad morze gdzie spędzałem urlop przed 3 laty.

risotto z łososiem

Smacznego życzę i przyjemnych wspomnień :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz