niedziela, 11 listopada 2018

Genialnie szybki łosoś

Ryby - niestety jemy ich za mało.

łosoś, ziemniaki, kapusta

Jeżeli chodzi o mnie to przerażało mnie zawsze ich przygotowanie. Dawniej niestety nie było takiego wyboru ryb, a świeżych to w zasadzie można było szukać ze świecą i nie znaleźć wcale.
Mrożone trzeba było rozmrozić, wylać wiadro wody, a po usmażeniu dalej pływały.
Jakość ryb jeżeli mieszka się z daleka od morza i jezior też często pozostawiała dużo do życzenia.
 To wszystko chyba wpływa na to że po ryby sięgamy rzadko, chociaż staram się przynajmniej raz w tygodniu zaserwować rodzinie rybę i powiem, że coraz częściej się udaje, jeżeli nie świeżą, to chociaż wędzoną.

Poniżej chyba najszybszy przepis na rybę, żeby nie zniechęcić się przygotowaniami, a zjeść ze smakiem.

Składniki:
  • łosoś filety
  • przyprawy ulubione
  • oliwa
Potrzebujemy filety z łososia i przyprawy typu sól pieprz lub gotowe zestawy, niekoniecznie do ryb, innych ryb w ten sposób nie przyrządzałem więc nie wiem czy będą równie znakomite.

łosoś filet

Przygotowanie:
  1. Łososia płuczę i osuszam.
  2. Dzielę na mniejsze porcje.
  3. Łosoś jest tłustą rybą, ale żeby się nie przypalił skrapiam z wierzchu oliwą z oliwek.
  4. posypuję przyprawami.
  5. wstawiamy do piekarnika rozgrzanego 200 stopni na 10-15 minut.
łosoś filet

U mnie serwowany jest z ziemniakami i kiszoną kapustą

łosoś na obiad

Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a smak wyborny - polecam i smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz