środa, 24 października 2018

Dzisiaj upiekłem chleb

Chleb nasz powszedni


chleb, chleb razowy, chleb na zakwasie

Ostatnio coraz trudniej dostać zwykły dobry chleb, chociaż muszę powiedzieć że nie mam co narzekać, w moich okolicach na szczęście wybór piekarń jest naprawdę duży i chleby są bardzo dobre.

Chleby na zakwasie, nie te drożdżowe, marketowe z mrożonego ciasta.

Do drożdży nic nie mam, w końcu zakwas to też drożdże tylko takie dzikie trochę :), tych zwykłych używam do ciast drożdżowych.
W zasadzie każdy powinien spróbować upiec sobie chleb, bo dlaczego nie?

Najprostsze składniki to tylko:
  • tzw. zaczyn - czyli drożdże te z zakwasu lub piekarnicze + mąka + woda 
  • mąka 
  • woda 
  • sól 
Odkąd nauczyłem się robić zakwas, bardzo lubię upiec sobie raz w tygodniu chlebek żytni, lub z małą domieszką mąki pszennej.

Zakwas żadna sztuka - potrzebujemy
  1. Słoik - litrowy wystarcza
  2. mąkę najlepiej żytnia typ 2000, ale na każdej można zrobić
  3. woda
zakwas

Pierwszego dnia wsypujemy pierwszego dnia do słoika 4-5 łyżek mąki i trochę letniej wody. Mieszamy żeby było jak gęsta śmietana. Trzymamy w cieple.
Przez kolejne 4 - 5 dni robimy to samo.
Piątego dnia powinniśmy mieć jakieś 1/2 kg zakwasu i możemy już upiec chleb.

Mój dzisiejszy przepis to
  • 500 g w/w zakwasu
  • 100 g mąki pszennej typ 750
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli - mam taka mniejszą daje ok 12 g soli
  • ok 1.5 - 2 szklanek wody
Zawsze dodawałem sobie jeszcze ok 1/2 opakowania kminku - bo bardzo lubię i to wystarcza.

Tym razem dodałem ok
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
chleb, chleb razowy, chleb na zakwasie

Wszystko mieszam łyżką w misce aż się połączy w dość gęste ciasto, nie za długo mało mąki pszennej więc nie trzeba długo wyrabiać.

chleb, chleb razowy, chleb na zakwasie

zostawiam w misce na około 2 godziny, żeby drożdże zaczęły pracować,

chleb, chleb razowy, chleb na zakwasie

i po tym czasie przekładam do keksówki - standardowa forma A x B, z tej ilości zajmuje jakąś połowę tej foremki. Zostawiam do wyrośnięcia, aż urośnie do wysokości formy.

chleb, chleb razowy, chleb na zakwasie

Teraz upały już się skończyły i cały proces wyrastania odbywa się w piekarniku, więc rozgrzewam piekarnik, nastawiam na 50 stopni i jak zgaśnie to wyłączam grzanie, zostawiam światełko i wstawiam formę z chlebem.

Jak rośnie i jest gotowe do pieczenia to wyciągam. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni w wsadzam chleb na 10 minut.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 190 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Pieczenie z termoobiegiem.

chleb, chleb razowy, chleb na zakwasie

Upieczony wyciągam, wyrzucam z foremki na kratkę gdzie stygnie.

chleb, chleb razowy, chleb na zakwasie

Super chrupiąca skórka po ostudzeniu.

chleb, chleb razowy, chleb na zakwasie

Wytrzymuje przykryty ściereczką do naczyń przez 5 dni, oczywiście twardnieje skórka, ale nie czerstwieje i nie schnie, jest wilgotny w środku.

Smacznego :)


2 komentarze:

Dziękuję za komentarz