Chleby na zakwasie, nie te drożdżowe, marketowe z mrożonego ciasta.
Do drożdży nic nie mam, w końcu zakwas to też drożdże tylko takie dzikie trochę :), tych zwykłych używam do ciast drożdżowych.
W zasadzie każdy powinien spróbować upiec sobie chleb, bo dlaczego nie?
Najprostsze składniki to tylko:
- tzw. zaczyn - czyli drożdże te z zakwasu lub piekarnicze + mąka + woda
- mąka
- woda
- sól
Zakwas żadna sztuka - potrzebujemy
- Słoik - litrowy wystarcza
- mąkę najlepiej żytnia typ 2000, ale na każdej można zrobić
- woda
Przez kolejne 4 - 5 dni robimy to samo.
Piątego dnia powinniśmy mieć jakieś 1/2 kg zakwasu i możemy już upiec chleb.
Mój dzisiejszy przepis to
- 500 g w/w zakwasu
- 100 g mąki pszennej typ 750
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżka soli - mam taka mniejszą daje ok 12 g soli
- ok 1.5 - 2 szklanek wody
Tym razem dodałem ok
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
Wszystko mieszam łyżką w misce aż się połączy w dość gęste ciasto, nie za długo mało mąki pszennej więc nie trzeba długo wyrabiać.
zostawiam w misce na około 2 godziny, żeby drożdże zaczęły pracować,
i po tym czasie przekładam do keksówki - standardowa forma A x B, z tej ilości zajmuje jakąś połowę tej foremki. Zostawiam do wyrośnięcia, aż urośnie do wysokości formy.
Teraz upały już się skończyły i cały proces wyrastania odbywa się w piekarniku, więc rozgrzewam piekarnik, nastawiam na 50 stopni i jak zgaśnie to wyłączam grzanie, zostawiam światełko i wstawiam formę z chlebem.
Jak rośnie i jest gotowe do pieczenia to wyciągam. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni w wsadzam chleb na 10 minut.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 190 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Pieczenie z termoobiegiem.
Upieczony wyciągam, wyrzucam z foremki na kratkę gdzie stygnie.
Super chrupiąca skórka po ostudzeniu.
Wytrzymuje przykryty ściereczką do naczyń przez 5 dni, oczywiście twardnieje skórka, ale nie czerstwieje i nie schnie, jest wilgotny w środku.
Smacznego :)
Uwielbiamy domowe wypieki :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDo takiego chleba to tylko dobre masełko potrzebne i nic więcej! Super
OdpowiedzUsuń