środa, 13 marca 2019

Kalendarz zielarza marzec

Już prawie połowa marca :)
Pogoda dosłownie przysłowiowa

"W marcu jak w Garncu"

Podobnie jak w garnku znajdują się różne składniki przygotowywanej potrawy, marcowa pogoda składa się praktycznie ze wszystkich zjawisk atmosferycznych. Mamy czasem jednego dnia na przemian deszcz, śnieg, słońce. Nie pamiętam w tej chwili burzy marcowej, ale na pewno były i inni pamiętają. Raz zimno, za chwilę gorąco, rozbieramy się, zawieje nas i ból gardła gotowy. 

podbiał


Dlatego w tym roku postanowiłem zrobić syrop z podbiału. Z samego podbiału, może dodam trochę tymianku. Dlatego właśnie sprawdziłem, kiedy zbieramy to zioło. Między innymi oczywiście.
Podbiał jest jednym z "pierwszych" kwiatów. Jako pszczelarz amator czytałem, że często kwitnięcie poszczególnych roślin miododajnych, a w zasadzie termin ich zakwitania podaje się jako ilość dni od zakwitnięcia właśnie podbiału.

Poniżej spis jakie zioła zbieramy w marcu, są to głównie kora, korzenie i kłącza, ale pod koniec marca na pewno zaczną już kwitnąć niektóre zioła:

  • kłącze perzu 
  • kłącze pięciornika kurzyślad 
  • kłącze tataraku 
  • kora dębu 
  • kora kaliny 
  • kora kasztanowca 
  • kora wierzby 
  • korzeń arcydzięgla 
  • korzeń mniszka lekarskiego 
  • korzeń kozłka lekarskiego 
  • korzeń łopianu 
  • korzeń pierwiosnka 
  • korzeń ślazu 
  • korzeń żywokostu 
  • kwiaty bratka (fiołka trójbarwnego) 
  • kwiaty podbiału 
  • liście borówki brusznicy 
  • pączki brzozy 
  • sok brzozy 
  • ziele jaskółcze 
  • ziele jemioły 
U mnie jeszcze nie spotkałem kwitnącego podbiału i ostatnio pogoda nie rozpieszcza. Prognozy zapowiadają jednak ocieplenie. W niedzielę ma być nawet 20 stopni. Wybiorę się na poszukiwanie kwiatów podbiału.
Przepis na syrop jest bardzo prosty: kwiaty zasypać cukrem, lub zalać gorącą wodą, potem cukier, jak będę robił to się zdecyduję i podam konkretny przepis.

Przy okazji dowiedziałem się, że z liści podbiału można zrobić DOLMĘ - czy wiecie co to jest?

Udanych zbiorów ziół :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz