sobota, 2 marca 2019

Klasyka - kopytka

Klasyczne danie, jak pamiętam z dzieciństwa to było bardzo popularne i często się je jadało.
Można je zrobić klasycznie tak ja postanowiłem dziś, lub w wersji światowej jako gnocchi z różnymi dodatkami.

kopytka

Składniki na klasyczne kopytka:

  • 1kg ziemniaków
  • 30-35 dkg mąki
  • 1-2 jajka - dałem same białka
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
  • masło do omaszczenia


Wykonanie:

1. Ziemniaki gotujemy w łupinach - mundurkach

ziemniaki gotowane w mundurkach

2. Jak wystygną obieramy i mielimy

ziemniaki

3. Dodajemy mąkę i jajka i wyrabiamy ciasto

ciasto na kopytka

4. Odstawiamy na jakieś 20 minut, żeby gluten zaczął działać.
5. W tym czasie oczywiście  nie próżnujemy tylko robimy w kuchni porządek

ciasto odpoczywa

6. Ciasto dzielimy, robimy wałek grubości palca i kroimy nożem na 1,5 - 2 centymetrowe kawałki

kopytka, ciasto

7. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
Gotujemy jakąś minutę od wypłynięcia

gotowanie kopytek

8. Wyjmujemy cedzakiem i jak odciekną wrzucamy na patelnię z masłem

kopytka z masłem

Można podawać same, z bułką tartą, znam również takich co lubią na słodko.
Ja zaserwowałem z sosem pieczarkowym :)

kopytka z sosem pieczarkowym


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz