Klasyczne danie, jak pamiętam z dzieciństwa to było bardzo popularne i często się je jadało.
Można je zrobić klasycznie tak ja postanowiłem dziś, lub w wersji światowej jako gnocchi z różnymi dodatkami.
Składniki na klasyczne kopytka:
- 1kg ziemniaków
- 30-35 dkg mąki
- 1-2 jajka - dałem same białka
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
- masło do omaszczenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki gotujemy w łupinach - mundurkach
2. Jak wystygną obieramy i mielimy
3. Dodajemy mąkę i jajka i wyrabiamy ciasto
4. Odstawiamy na jakieś 20 minut, żeby gluten zaczął działać.
5. W tym czasie oczywiście nie próżnujemy tylko robimy w kuchni porządek
6. Ciasto dzielimy, robimy wałek grubości palca i kroimy nożem na 1,5 - 2 centymetrowe kawałki
7. Wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
Gotujemy jakąś minutę od wypłynięcia
8. Wyjmujemy cedzakiem i jak odciekną wrzucamy na patelnię z masłem
Można podawać same, z bułką tartą, znam również takich co lubią na słodko.
Ja zaserwowałem z sosem pieczarkowym :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz