sobota, 16 marca 2019

Gomasio

gomasio


Czy wiecie co to jest?
Ja do tej pory nie wiedziałem :(

Przeglądając gazetę znalazłem właśnie przepis na GOMASIO.

Jest to japońska sól sezamowa,
gdzieś znalazłem że:
goma - znaczy sezam,
shio - to sól
Ale nie znam japońskiego i nie wiem do końca czy to prawda

sól i sezam


czyli jest to mieszanka soli i sezamu - proste, aż ciężko uwierzyć.

Znalazłem takie zalet:

  • ograniczenie spożycia soli - bo w mieszance jest w niej 1/5 a nawet 1/10, podczas gdy w innych mieszankach przyprawowych sól to podstawa.
  • nadaje unikalny smak potrawą - dopiero wypróbuję
  • mniejsze ryzyko nadciśnienia
  • sól jest prażona, i przez to ponoć ma mniejszy niekorzystny wpływ na układ krążenia
  • dodatkowo mamy bogaty w witaminy, minerały i kwasy sezam


Może w końcu samo zdrowie :)

Czas na przepis, jest bardzo prosty.

Składniki:

  • sól gruboziarnista - 1 łyżeczka
  • sezam  ziarno- 10 łyżeczek
sezam


składniki mieszamy 1:10, 1 łyżeczka soli, 10 łyżeczek sezamu - te proporcje są ponoć najlepsze - zrobiłem tę sól pierwszy raz i czuć słoną sól i jednocześnie sezamowo-orzechowy posmak. Można oczywiście inne proporcje 1:6 1:8 - będzie bardziej słone, a nam chodzi o ograniczenie soli :)

sól


Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżeczkę soli i chwilę prażymy.
Dorzucamy sezam. Prażymy klika minut, aż sezam będzie miał złoty kolor. Potrząsamy patelnią, lub mieszamy, żeby sezam się nie przypalił, będzie wtedy gorzki.
Zostawiamy do przestygnięcia.Następnie rozgniatamy w moździerzu, ucieramy lub mielimy w młynku, ale tak żeby część ziaren pozostała cała lub w większych kawałkach.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce. Powinniśmy ją zużyć w ciągu maksymalnie 10-14 dni. Więc lepiej robić mniejsze porcje - takie jak w przepisie. Wykonanie zajmuje 15-20 minut i mamy świeży produkt. Chodzi zapewne o roztarty sezam, który z czasem będzie wietrzał, jełczał.

Gomasio to sól sezamowa, ale spotkałem również przepisy na gomasio z siemienia lnianego,  pestek dyni, czy czarnuszki, a nawet mieszane z różnych nasion jednocześnie. Wszystko w proporcjach jak gomasio sezamowe.

gomasio


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz