Czy wiecie co to jest?
Ja do tej pory nie wiedziałem :(
Przeglądając gazetę znalazłem właśnie przepis na GOMASIO.
Jest to japońska sól sezamowa,
gdzieś znalazłem że:
goma - znaczy sezam,
shio - to sól
Ale nie znam japońskiego i nie wiem do końca czy to prawda
czyli jest to mieszanka soli i sezamu - proste, aż ciężko uwierzyć.
Znalazłem takie zalet:
- ograniczenie spożycia soli - bo w mieszance jest w niej 1/5 a nawet 1/10, podczas gdy w innych mieszankach przyprawowych sól to podstawa.
- nadaje unikalny smak potrawą - dopiero wypróbuję
- mniejsze ryzyko nadciśnienia
- sól jest prażona, i przez to ponoć ma mniejszy niekorzystny wpływ na układ krążenia
- dodatkowo mamy bogaty w witaminy, minerały i kwasy sezam
Może w końcu samo zdrowie :)
Czas na przepis, jest bardzo prosty.
Składniki:
- sól gruboziarnista - 1 łyżeczka
- sezam ziarno- 10 łyżeczek
składniki mieszamy 1:10, 1 łyżeczka soli, 10 łyżeczek sezamu - te proporcje są ponoć najlepsze - zrobiłem tę sól pierwszy raz i czuć słoną sól i jednocześnie sezamowo-orzechowy posmak. Można oczywiście inne proporcje 1:6 1:8 - będzie bardziej słone, a nam chodzi o ograniczenie soli :)
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżeczkę soli i chwilę prażymy.
Dorzucamy sezam. Prażymy klika minut, aż sezam będzie miał złoty kolor. Potrząsamy patelnią, lub mieszamy, żeby sezam się nie przypalił, będzie wtedy gorzki.
Zostawiamy do przestygnięcia.Następnie rozgniatamy w moździerzu, ucieramy lub mielimy w młynku, ale tak żeby część ziaren pozostała cała lub w większych kawałkach.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce. Powinniśmy ją zużyć w ciągu maksymalnie 10-14 dni. Więc lepiej robić mniejsze porcje - takie jak w przepisie. Wykonanie zajmuje 15-20 minut i mamy świeży produkt. Chodzi zapewne o roztarty sezam, który z czasem będzie wietrzał, jełczał.
Gomasio to sól sezamowa, ale spotkałem również przepisy na gomasio z siemienia lnianego, pestek dyni, czy czarnuszki, a nawet mieszane z różnych nasion jednocześnie. Wszystko w proporcjach jak gomasio sezamowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz