Niewątpliwą zaletą gulaszu jest to, że w zasadzie sam się robi. Wystarczy składniki pokroić w byle jaką kostkę, wrzucić do garnka i czekać :)
Dzisiaj jest niedziela - dzień świąteczny więc postanowiłem zrobić gulasz na bogato mięsno-warzywny taki żeby się nie narobić :)
Przejrzałem oczywiście kilka blogowych przepisów w celu inspiracji :) Dzięki.
Przystępujemy do pracy,
lista składników, bardzo nie lubię i jak widzę litanię składników, to mnie zniechęca.
Mój przepis jest w zasadzie 3 składnikowy
Składniki lista krótka :)
- mięso
- warzywa
- przyprawy
składniki:
- mięso od szynki ok 1kg
- przyprawy:
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryka słodka i ostra
- kminek
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- warzywa dajecie jakie uważacie ja akurat miałem pod ręką
- 2-3 średnie cebule
- 2 małe pietruszki
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
mięso kroimy w kostkę,
obsmażamy - ja użyłem akurat smalcu - mięso od szynki jest dość chude i tak mi spasowało
Następnie mięso wrzucam na rondel do cebuli, przyprawiam solą, pieprzem, daję 2 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, garść kminku, trochę pieprzu, zalewam wodą i duszę około 1 godziny
dodaję 4 łyżki koncentratu pomidorowego, trochę papryki ostrej, paprykę słodką,
wrzucam pokrojone w talarki marchewkę i pietruszkę, paprykę kroję w kostkę dolewam wody jak potrzeba i dalej duszę kolejną godzinę
Miało być na bogato więc gulasz jest serwowany na 3 kaszach
- kasza gryczana
- kasza jaglana
- i kasza bulgur
jako sałatka - buraczki tarte z chrzanem
Smacznego ! :)
Danie zdecydowanie w naszym guście :)
OdpowiedzUsuńWyszedł naprawdę znakomity. Resztki zjedzone jako sos do makaronu :)
Usuń