piątek, 12 października 2018

Buraczki na zimę

Przepisów na czerwone buraczki w sieci można znaleźć mnóstwo, do wyboru, do koloru, wszystkie na pewno są pyszna, bo buraczki są pyszne.
Chciałem podzielić się przepisem, który wykorzystujemy w moim domu.

buraczki tarte w słoikach

Buraczki lubimy wszyscy i bardzo często je jemy, u mnie podajemy często tarte te z gotowanego barszczu z dodatkiem chrzanu, rzadziej pieczone w piekarniku z dodatkiem octu balsamicznego ale te przygotowywane na zimę są po prostu genialne, co roku je robimy i najbardziej jest przykro jak zabieramy z póki ostatni słoik.
Są przepyszne, prawdę mówiąc jeden słoik 500 ml. to na obiad mało, wszyscy je zajadają ze smakiem.

buraczki gotowane

Nie wiem skąd mamy przepis, a w zasadzie to małżonka zapisała w notatkach, w pierwszej książce kucharskiej jaką zakupiliśmy, zapewne od jakiejś koleżanki, bo to na pewno nie przepis babci.

Wykonanie jest proste, jednak trochę pracochłonne.
Teraz do rzeczy

Składniki:
  • 6 kg buraków
  • 7 dużych cebul
  • 8 dużych papryk, czerwonych albo żółtych, albo tych białych, zielonych nie próbowaliśmy.
Zalewa:
  • 1/2 l octu 10%  - wiem że zdrowszy jabłkowy, nie próbowaliśmy, ale chętnie się dowiem jak smakują w occie jabłkowym jeżeli ktoś zrobi i się podzieli wrażeniami
  • 1/2 l wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
Buraki płuczemy i gotujemy do miękkości, następnie jak przestygną to obieramy palcami, skórka wtedy pięknie schodzi, i trzemy na tarce na dużych oczkach.

buraczki tarte

Cebulę i paprykę kroimy w małą kostkę. Nie zdążyłem zrobić zdjęcia i musiałem szukać cebuli :)😁

krojona papryka i cebula

Zalewę zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę i gotujemy 5 minut.

cebula i papryka w zalewie

Wyłączamy, dodajemy do tego starte buraczki, dokładnie mieszamy żeby się wszystko ładnie wymieszało i połączyło.
Wkładamy do słoików, lekko ubijamy i pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody.

Gotowe. Smacznego! Są naprawdę przepyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz