Zrobiłem już sok z aronii i nalewkę. Tu moje przepisy.
Oprócz tego prawie codziennie biorę dwie garści na moją witaminową bombę
Na krzaczku zostało jeszcze trochę jagód, a chciałem zachować też trochę składników zawartych w owocach i wybór padł na konfiturę.
Konfitura, bo zawartość owoców w 100 g wynosi ponad 50 gramów.
Składniki konfitury:
- owoce aronii
- cukier
Przepis na konfiturę:
- Zerwane owoce opłukać i oczyścić, zasypać cukrem maksymalnie 1:2.
- Ja na jakieś 3 kg aronii dałem 1 kg cukru.
- Owoce same z siebie soku nie puszczą tak łatwo.
- Postawiłem na gazie, na małym ogniu na jakieś 30 minut, co jakiś czas mieszając do rozpuszczenie cukru i zagotowania. Wyłączyłem.
- Następnego dnia ponownie na gaz. jak zaczęło się gotować wyłączyłem gaz.
- Odlałem do słoiczków około 1 litra soku, było za rzadkie, a gotowanie do odparowania wydawało mi się bezsensowny traceniem soku i witamin.
- Owoce rozgniotłem trochę tłuczkiem do ziemniaków, przełożyłem do gorących słoiczków.
- Słoiki wstawiłem do piekarnika 100 stopni na ok 10 - 15 minut i zostawiłem do wystygnięcia.
Gotowe :)
Do czego można to użyć?
- Tak jak konfiturę, na chleb z masłem, gorycz jest do zniesienia. Owoc aronii ma podobne właściwości jak borówka - tak gdzieś wyczytałem, szczególnie jeśli chodzi o wpływ na oczy.
- Poza tym jest doskonałym dodatkiem do mięs, można tej konfitury użyć do zrobienia chutney'a, wystarczy dodać go do podsmażonej z przyprawami cebuli.
- U nie sprawdził się również jako sos z chrzanem do schabu.
Składniki do sosu:
- 2 łyżki konfitury aroniowej
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka startego chrzanu
wymieszać i podawać do polania mięsa.
Myślę że sprawdzi się również doskonale jako składnik marynaty
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz