wtorek, 3 września 2019

Konfitura aroniowa baza do sosów, marynat, chutney'a

konfitura aroniowa

Zrobiłem już sok z aronii i nalewkę. Tu moje przepisy.
Oprócz tego prawie codziennie biorę dwie garści na  moją witaminową bombę
Na krzaczku zostało jeszcze trochę jagód, a chciałem zachować też trochę składników zawartych w owocach i wybór padł na konfiturę.



Konfitura, bo zawartość owoców w 100 g wynosi ponad 50 gramów.

Składniki konfitury:

  • owoce aronii
  • cukier

aronia zasypana cukrem

Przepis na konfiturę:

  • Zerwane owoce opłukać i oczyścić, zasypać cukrem maksymalnie 1:2.
  • Ja na jakieś 3 kg aronii dałem 1 kg cukru.
  • Owoce same z siebie soku nie puszczą tak łatwo.
  • Postawiłem na gazie, na małym ogniu na jakieś 30 minut, co jakiś czas mieszając do rozpuszczenie cukru i zagotowania. Wyłączyłem.
  • Następnego dnia ponownie na gaz. jak zaczęło się gotować wyłączyłem gaz.
  • Odlałem do słoiczków około 1 litra soku, było za rzadkie, a gotowanie do odparowania wydawało mi się bezsensowny traceniem soku i witamin.
  • Owoce rozgniotłem trochę tłuczkiem do ziemniaków, przełożyłem do gorących słoiczków.
  • Słoiki wstawiłem do piekarnika 100 stopni na ok 10 - 15 minut i zostawiłem do wystygnięcia.

Gotowe :)

konfitura z aronii


Do czego można to użyć?

  • Tak jak konfiturę, na chleb z masłem, gorycz jest do zniesienia. Owoc aronii ma podobne właściwości jak borówka - tak gdzieś wyczytałem, szczególnie jeśli chodzi o wpływ na oczy.
  • Poza tym jest doskonałym dodatkiem do mięs, można tej konfitury użyć do zrobienia chutney'a, wystarczy dodać go do podsmażonej z przyprawami cebuli.
  • U nie sprawdził się również jako sos z chrzanem do schabu.

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki konfitury aroniowej
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu


wymieszać i podawać do polania mięsa.

Myślę że sprawdzi się również doskonale jako składnik marynaty

Smacznego :)

konfitura z aronii


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz