czwartek, 19 września 2019

placuszki cukiniowo dyniowe

Jesienny sezon na dyniowate już trwa.

dynia i cukinia

Wczoraj naszło mnie na jarskie danie. Postanowiłem zrobić placki z cukinii i dyni.
Wykonanie może trochę czasochłonne ze względu na to że warzywa trzeba obrać i  zetrzeć na tarce, ale jeżeli ktoś posiada to można użyć jakiegoś rozdrabniacza.


starta dynia i cukinia

Wariacji można znaleźć naprawdę dużo - poniżej mój przepis

Składniki:

  • połówka cukinii
  • połówka niewielkiej dyni
  • jajko lub dwa
  • pół szklanki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz i co tam jeszcze chcecie
  • dodałem jeszcze 2 łyżki koncentratu pomidorowego

starta dynia i cukinia

Wykonanie:

  • Cukinię i dynię ścieram na tarce, na dużych oczkach
  • jeżeli podcieka dużą ilością wody to należy ją odlać, u nie wody było mało.
  • Solimy, pieprzymy, można dodać inne przyprawy.
  • Dodaję jajko i mąkę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • Mieszam dokładnie na jednolitą masę.

masa dyniowo cukiniowa

  • Kładłem łyżką na rozgrzany olej i smażyłem do zrumienienia z każdej strony.
placki dyniowo cukiniowe

  • Odsączam na papierze z nadmiaru oleju.

placki dyniowo cukiniowe



U mnie serwowane były z sosem pieczarkowym tutaj prosty przepis, ale tym razem wykonałem wersję bezmięsną.

placki dyniowo cukiniowe z sosem

Placuszki równie smakowite są solo.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz