Jesienny sezon na dyniowate już trwa.
Wczoraj naszło mnie na jarskie danie. Postanowiłem zrobić placki z cukinii i dyni.
Wykonanie może trochę czasochłonne ze względu na to że warzywa trzeba obrać i zetrzeć na tarce, ale jeżeli ktoś posiada to można użyć jakiegoś rozdrabniacza.
Wariacji można znaleźć naprawdę dużo - poniżej mój przepis
Składniki:
- połówka cukinii
- połówka niewielkiej dyni
- jajko lub dwa
- pół szklanki mąki
- przyprawy: sól, pieprz i co tam jeszcze chcecie
- dodałem jeszcze 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Cukinię i dynię ścieram na tarce, na dużych oczkach
- jeżeli podcieka dużą ilością wody to należy ją odlać, u nie wody było mało.
- Solimy, pieprzymy, można dodać inne przyprawy.
- Dodaję jajko i mąkę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Mieszam dokładnie na jednolitą masę.
- Kładłem łyżką na rozgrzany olej i smażyłem do zrumienienia z każdej strony.
- Odsączam na papierze z nadmiaru oleju.
U mnie serwowane były z sosem pieczarkowym tutaj prosty przepis, ale tym razem wykonałem wersję bezmięsną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz