wtorek, 2 lipca 2019

Chleb żytni śląski, a w zasadzie mieszany


Chleb mieszany

Od pewnego już czasu staram się upiec w domu jakiś chleb.
Próbuję różne przepisy.
Najczęściej są to chleby żytnie na zakwasie.
Zdarza mi się dodać drożdży przy świeżym zakwasie, ale nie więcej jak 2 deko.


Chleb mieszany

Chleb mieszany

Ostatnio chciałem upiec taki bardziej pszenny i znalazłem ten sam przepis na dwóch blogach. Spodobał mi się i jest to też pierwszy chleb który wyszedł mi w formie bochenka, a nie w foremce.

Chleb mieszany


Bochenek też miał kształt bochenkowy, a nie placka a'la naleśnik :)
Więc pełny sukces.

Przepis:
Składniki zaczynu:

  • 50g zakwasu żytniego
  • 75g letniej wody
  • 75g białej maki żytniej


Ciasto właściwe:

  • 200g zaczyn jw.
  • 300g wody (użyłam tylko 250g)
  • 500g mąka pszenna o możliwie duzej zawartości białka
  • 1 łyzeczka drożdży instant (zmniejszyłam do 0,5 łyżeczki)
  • 10g soli (1, 5 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki kminku
Zaczyn zrobić wieczorem, wymieszać na gładką, dość gęstą masę. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do przefermentowania.

następnego dnia dodać do zaczynu mąką, wodą oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10 do 12 minut, mikserem na średnim biegu ok. 8 do 9 minut. Ciasto powinno być gładkie, ale dość luźne i lekko rozmazywać się na dnie miski.

Włożyć do miski wysmarowanej olejem, pozostawić do wyrośnięcia przykryte w temperaturze pokojowej na 2 do 2, 5 godziny. Można odgazować 1 lub 2 razy w ciągu tych 2,5 godzin. Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany lekko mąką, uformować bochenek, ułożyć łączeniem ciasta do góry w koszyku wyłożonym ściereczką i wysypanym dobrze mąką.
Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (powinien podwoić swoja objętość) na 1, 5 godziny.
Sprawdzić wyrośnięcie za pomocą naciśnięcia palcem w powierzchnie wyrośniętego bochenka. Jeśli zagłębienie wraca powoli do stanu pierwotnego, chleb nadaje się do pieczenia.

Chleb mieszany

Nagrzać piekarnik przed włożeniem chleba do temperatury 230° C. Bochenek delikatnie spryskać woda, posypać kminkiem, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, piec ok. 30 do 40 minut do zbrązowienia skorki.

Wystudzić na kratce.

Tu oryginalny przepis 
Nie wiem tylko czemu "Śląski chleb żytni", jest on bardzie mieszany z lekką przewagą mąki pszennej.

Smacznego:)

Chleb mieszany - kanapki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz