Szczaw pięknie urósł na mojej grządce, postanowiłem go wykorzystać.
Znalazłem przepis na najprostszą zupę szczawiową.
Szczaw co prawda zawiera szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego, głównie sole wapnia, które mogą się odkładać w drogach moczowych prowadząc do kamicy nerkowej. Szczawiany występują również w rabarbarze, szpinaku, ale także w herbacie i kawie. które są głównym sprawcą problemów jeżeli chodzi o kamienie w układzie moczowym, gdyż właśnie kawę czy herbatę spożywamy codziennie, natomiast zupa szczawiowa pojawia się na stole raz czy dwa razy w roku.
Trochę częściej rabarbar - no bo nie ma to jak placek z rabarbarem w sezonie.
Ale oprócz niedobrych szczawianów szczaw był wykorzystywany w medycynie w przypadku problemów z układem pokarmowym, pobudza apetyt, zmniejsza biegunki, działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego, szczaw lancetowaty był wykorzystywany jako remedium na szkorbut.
Przepis:
Składniki:
kaloryczność orientacyjnie | ||
---|---|---|
gram | Kcal | |
200 g szczaw | 200 | 44 |
3 ziemniaki | 270 | 280 |
1 cebula | 200 | 66 |
100 g śmietana | 100 | 130 |
2000 g bulion | 2000 | 60 |
Suma | 2770 | 580 |
w 100 gramach | 21 |
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i razem podsmażamy
- Liście szczawiu płuczemy, siekamy i dorzucamy do cebuli i ziemniaków, mieszamy i chwilkę razem podsmażamy
- Zalewamy całość bulionem i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną
- Blendujemy na gładką zupę
- Jeżeli jest za gęsta to dodajemy bulionu lub wody
- Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą pieprzem
U mnie zupę zaserwowałem z ugotowanym jajkiem i grzanką
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz