czwartek, 11 kwietnia 2019

Pieróg w zasadzie gryczany


pieróg gryczany


Najbardziej znany jest chyba ten biłgorajski, można znaleźć kilka wariacji tego przepisu, z ciastem lub bez ciasta.

Bardzo lubię taki placek w cieście krucho drożdżowym z nadzieniem ziemniaczano, gryczano serowym.
Zawsze jadałem u mojego wujka z okolic Jarosławia. Więc też kresy wschodnie.


pieróg gryczany


Przepisu nigdy nie pamiętam więc zmiksowałem kilka, inspirując się doświadczeniami innych znalezionych na blogach. Głównie chodzi o ciasto, bo temat farszu to w zasadzie nasza własna inwencja.
Najczęściej piekę właśnie z nadzieniem ziemniaczano, gryczano serowym, może być nadzienie gryczano serowe bez ziemniaków, lub z podsmażonej kapusty - to nadzienie z mną chodzi od dawana i jak tylko będzie młoda kapusta to na pewno taki upiekę.
Można też zrobić na słodko, np z nadzieniem z samej kaszy jaglanej, lub z kaszy jaglanej z dodatkiem  sera. Wypróbujcie opcję która wam najlepiej pasuje, lub wymyślcie własny farsz.

pieróg gryczany


Smakuje zarówno na ciepło z masełkiem które się na nim topi, jak również później gdy ostygnie.

Oto przepis:

Składniki:
kaloryczność orientacyjnie
gram Kcal
Ciasto:
600 g mąki pszennej typ 650 600 2094
250 g margaryna kasia 250 1700
2 jajka 112 156
20 g drożdży 20 21
1 łyżeczka soli 5 0
1 łyżeczka cukru 5 20
Farsz:
1 kg ziemniaków 1000 850
400 g kasza gryczana 400 1420
500 g ser twaróg półtłusty 500 610
100 g śmieana 100 186
50 g smalec 50 448
Suma 3042 7505
w 100 gramach 247


pieróg gryczany

Wykonanie:
  1. Najpierw obieramy i stawiamy ziemniaki.
  2. Rozcieramy w szklance drożdże z cukrem, odrobiną wody, dodajemy też trochę mąki i zostawiamy na chwilę w cieple żeby podrosły. 
  3. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, możemy zostawić trochę wody, wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy, najlepiej tłuczkiem do ziemniaków utłuc ziemniaki z kaszą. Odstawiamy, żeby się zaparzyła w ziemniakach.
  4. W tym czasie zagniatamy ciasto.
    • nożem posiekać margarynę z mąką
    • następnie dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże, sól i zagniatamy ciasto
  5. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
  6. Jedną dajemy na spód formy.
  7. Do ziemniaków z kaszą wdrabiamy ser, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz wykładamy na ciasto w blaszce.
  8. Przykrywamy całość resztą ciasta.
  9. Pieczemy w 180 stopniach około 45 - 50 minut, aż ładnie się zrumieni 
pieróg gryczany


Po upieczeniu jak trochę przestygnie można kroić jeszcze letni.
Podawać posmarowane masłem lub bez.
Można z mlekiem, kefirem, maślanką albo bez popitki.
Dobre i sycące, na podwieczorek lub kolację.

pieróg gryczany


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz