Najbardziej znany jest chyba ten biłgorajski, można znaleźć kilka wariacji tego przepisu, z ciastem lub bez ciasta.
Bardzo lubię taki placek w cieście krucho drożdżowym z nadzieniem ziemniaczano, gryczano serowym.
Zawsze jadałem u mojego wujka z okolic Jarosławia. Więc też kresy wschodnie.
Przepisu nigdy nie pamiętam więc zmiksowałem kilka, inspirując się doświadczeniami innych znalezionych na blogach. Głównie chodzi o ciasto, bo temat farszu to w zasadzie nasza własna inwencja.
Najczęściej piekę właśnie z nadzieniem ziemniaczano, gryczano serowym, może być nadzienie gryczano serowe bez ziemniaków, lub z podsmażonej kapusty - to nadzienie z mną chodzi od dawana i jak tylko będzie młoda kapusta to na pewno taki upiekę.
Można też zrobić na słodko, np z nadzieniem z samej kaszy jaglanej, lub z kaszy jaglanej z dodatkiem sera. Wypróbujcie opcję która wam najlepiej pasuje, lub wymyślcie własny farsz.
Smakuje zarówno na ciepło z masełkiem które się na nim topi, jak również później gdy ostygnie.
Oto przepis:
Składniki:
kaloryczność orientacyjnie | ||
---|---|---|
gram | Kcal | |
Ciasto: | ||
600 g mąki pszennej typ 650 | 600 | 2094 |
250 g margaryna kasia | 250 | 1700 |
2 jajka | 112 | 156 |
20 g drożdży | 20 | 21 |
1 łyżeczka soli | 5 | 0 |
1 łyżeczka cukru | 5 | 20 |
Farsz: | ||
1 kg ziemniaków | 1000 | 850 |
400 g kasza gryczana | 400 | 1420 |
500 g ser twaróg półtłusty | 500 | 610 |
100 g śmieana | 100 | 186 |
50 g smalec | 50 | 448 |
Suma | 3042 | 7505 |
w 100 gramach | 247 |
Wykonanie:
- Najpierw obieramy i stawiamy ziemniaki.
- Rozcieramy w szklance drożdże z cukrem, odrobiną wody, dodajemy też trochę mąki i zostawiamy na chwilę w cieple żeby podrosły.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, możemy zostawić trochę wody, wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy, najlepiej tłuczkiem do ziemniaków utłuc ziemniaki z kaszą. Odstawiamy, żeby się zaparzyła w ziemniakach.
- W tym czasie zagniatamy ciasto.
- nożem posiekać margarynę z mąką
- następnie dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże, sól i zagniatamy ciasto
- Ciasto dzielimy na dwie równe części.
- Jedną dajemy na spód formy.
- Do ziemniaków z kaszą wdrabiamy ser, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz wykładamy na ciasto w blaszce.
- Przykrywamy całość resztą ciasta.
- Pieczemy w 180 stopniach około 45 - 50 minut, aż ładnie się zrumieni
Po upieczeniu jak trochę przestygnie można kroić jeszcze letni.
Podawać posmarowane masłem lub bez.
Można z mlekiem, kefirem, maślanką albo bez popitki.
Dobre i sycące, na podwieczorek lub kolację.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz