Składniki:
kaloryczność orientacyjnie | ||
---|---|---|
gram | Kcal | |
mąka pszenna typ 650 | 500 | 1740 |
5 żółtek | 100 | 355 |
kostka masła | 200 | 1496 |
2 szklanki mleka 1,5% | 500 | 220 |
3/4 szklannk cukru | 175 | 700 |
1 op. cukier wanilinowy | 20 | 80 |
drożdże | 5 | 6 |
rodzynki | 100 | 324 |
żurawina | 100 | 321 |
orzechy włoskie | 100 | 645 |
Suma | 1880 | 5886 |
w 100 gramach | 313 |
Wykonanie:
- Do miski wlewamy szklankę ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.
- Mieszamy wszystko dokładnie rózgą do rozpuszczenia drożdży i połączenia składników.
- Odstawiamy zaczyn na minimum 30 minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć.
- Rodzynki i żurawinę zalewamy wodą, żeby napęczniały
- Masło klarujemy na patelni, masło powinno się zrumienić, nabiera wtedy orzechowego posmaku, uwaga żeby nie spalić, trzeba cały czas mieszać.
- Masło zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Jaja ubijamy z cukrem wanilinowym.
- Do reszty mąki dodajemy resztę mleka, wyrośnięty zaczyn, cukier i wyrabiamy ciasto, rózgą, ręcznie lub mikserem.
- Dodajemy jaja dalej wyrabiamy.
- Jak składniki się połączą dodajemy masło i wyrabiamy żeby ciasto wchłonęło masło.
- Dodajemy bakalie, rodzynki, żurawinę i orzechy.
- Ciasto powinno być luźne, nie dodajemy więcej mąki bo baba wyjdzie twarda.
- Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę.
- zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
- Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego
Przepis oryginalny jest tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz