środa, 20 kwietnia 2022

Drożdżowa Baba Wielkanocna wg przepisu Rączki

Baba Drożdżowa


Składniki:

kaloryczność orientacyjnie
gram Kcal
mąka pszenna typ 650 500 1740
5 żółtek 100 355
kostka masła 200 1496
2 szklanki mleka 1,5% 500 220
3/4 szklannk cukru 175 700
1 op. cukier wanilinowy 20 80
drożdże 5 6
rodzynki 100 324
żurawina 100 321
orzechy włoskie 100 645
Suma 1880 5886
w 100 gramach 313

Wykonanie:
  1. Do miski wlewamy szklankę ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.
  2. Mieszamy wszystko dokładnie rózgą do rozpuszczenia drożdży i połączenia składników.
  3. Odstawiamy zaczyn na minimum 30 minut, żeby drożdże zaczęły rosnąć.
  4. Rodzynki i żurawinę zalewamy wodą, żeby napęczniały
  5. Masło klarujemy na patelni, masło powinno się zrumienić, nabiera wtedy orzechowego posmaku, uwaga żeby nie spalić, trzeba cały czas mieszać.
  6. Masło zdejmujemy z ognia i studzimy.
  7. Jaja ubijamy z cukrem wanilinowym.
  8. Do reszty mąki dodajemy resztę mleka, wyrośnięty zaczyn, cukier i wyrabiamy ciasto, rózgą, ręcznie lub mikserem.
  9. Dodajemy jaja dalej wyrabiamy.
  10. Jak składniki się połączą dodajemy masło i wyrabiamy żeby ciasto wchłonęło masło.
  11. Dodajemy bakalie, rodzynki, żurawinę i orzechy.
  12. Ciasto powinno być luźne, nie dodajemy więcej mąki bo baba wyjdzie twarda.
  13. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy na babkę.
  14. zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
  15. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. 
Smacznego
Przepis oryginalny jest tutaj

Baba Drożdżowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz