poniedziałek, 25 kwietnia 2022

Bigos resztkowy

bigos


No bo przecież bigos najlepiej jest zrobić gdy mamy nadmiar wędlin, które zostają najczęściej po świętach.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie ugotować bigo przy całkiem innej okazji lub w ogóle bez okazji :)

składniki:
Produkty kaloryczność orientacyjnie
lp nazwa gram Kcal
1 resztki, nadmiar wędlin poświątecznych, u mnie ok 1 kilo szynki 1000 2530
2 1 średnia kapusta biała 3000 990
3 kapusta kiszona duży słoik, u mnie z własnego kiszenia :) rewelacyjna wyszła 1000 160
4 3 średnie cebule 450 150
5 1 łyżka smalcu 12 106
6 3 łyżki powideł śliwkowych 60 131
7 3 łyżki koncentratu pomidorowego 75 72
8 ok. 3/4 szklanki wina, chlapnęło mi się półsłodkie 750 510
9 woda 1000 0
10 przypraw dałem kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz
Suma 7347 4649
w 100 gramach 63

 wykonanie: 

  1. Poszatkowałem główkę kapisty, zalałem zimną wodą tak poniżej kapusty, dodałem liście laurowe, ziele angielski i trochę posoliłem, ale nie dużo. gotowałem od zagotowanie jakieś 20 minut.
  2. Na patelni podsmażyłem na smalcu pokrojona w kostkę cebulę, po chwilo dodałem pokrojona w kostkę szynkę i dalej chwilę podsmażałem.
  3. Odlałem trochę wody z kapusty bo było za dużo, dodałem słoik kiszonej kapusty, podsmażoną cebulę i szynkę, powidło, koncentrat pomidorowy, wino i wszystko razem dusiło się na małym ogniu ok 3 godziny
Smacznego :)
bigos


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz