Dla kogo?
Dieta lekkostrawna przyda się od czasu do czasu każdemu z nas. Szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na niestrawność, zgagę, zaparcia. W przypadku np. operacji wyrostka i innych narządów jamy brzusznej, to oczywiście konieczność. Nie oznacza to, że jest to tylko dieta „szpitalna” – można ją z powodzeniem stosować gdy zależy nam na regulacji metabolizmu. Dieta lekkostrawna oczyszcza jelita, pozwala zregenerować organizm.O co chodzi?
Dieta lekkostrawna polega na spożywaniu pokarmów łatwo ulegających trawieniu, nieobciążających przewodu pokarmowego, wyklucza się produkty bogate w błonnik pokarmowy, wzdymające czy nasączone tłuszczem. Unika się też stosowania ostrych przypraw takich jak sól, pieprz, ocet, ostra papryka.
Ograniczenie błonnika polega na spożyciu jego mniejszych ilości, a nie całkowitym wyeliminowaniu, gdyż jest on bardzo ważny w procesie trawienia.
Pewne techniki kulinarne, powodują, że błonnik staje się lepiej przyswajalny. Owoce i warzywa powinniśmy wybierać młode i delikatne, dojrzałe obierać ze skórki. Produkty zbożowe należy wybierać te o średnim stopniu przemiału (drobno i średniozmielone produkty zbożowe, np. pieczywo pszenne, sucharki, kasza kuskus). Dłuższy czas gotowania (rozgotowywanie), rozdrabianie, przecieranie przez sito także zmniejsza ilość błonnika w żywności. Soki i przeciery samodzielnie przygotowane będą dobrą alternatywą dla całych warzyw i owoców.
Tabelka produktów wskazanych i niezalecanych w diecie lekkostrawnej
Grupa Produktów | Zalecane | Ograniczone | Niezalecane |
---|---|---|---|
Tłuszcze | Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, sojowy, słonecznikowy, świeże masło | Orzechy | Smalec, utwardzone oleje, olej kokosowy, margaryny |
Mięso, jaja, ryby, nasiona strączkowe | Mięso: kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, chude części wołowiny i wieprzowiny - np. polędwica, schab Wędliny: szynka, schab, polędwica, filet Ryby: morskie chude, dorsz, sola, mintaj, pstrąg tęczowy jaja na miękko i twardo, jajecznica na dozwolonych tłuszczach, omlet |
Młoda fasolka, groszek ryby tłuste: łosoś, makrela |
Tłusta wieprzowina: karkówka, boczek, golonka, słonina, wołowina, baranina, gęś, kaczka Tłuste wędliny: mielonka, salami, parówki, kiełbasy, pasztetowa, kaszanka, pasztety surowe jaja, mmięso i ryby: sushi, tatar, ryby wędzone i konserwy rybne nasiona roślin: bób, soja, soczewica, cieciorka |
Mleko i przetwory mleczne | Jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, ser twarogowy chudy i półtłusty, mleko do 2%, ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu | Tłuste mleko i śmietany, sery topione i pleśniowe, mleko w proszku, serki fromage | |
Produkty zbożowe | Pieczywo jasne i czerstwe pszenne, bułki pszenne, sucharki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, manna, jaglana, drobne makarony jasne, ryż biały, naturalne płatki błyskawiczne, owsiane, jaglane, ryżowe | Pieczywo pszenno-żytnie, żytnie, graham, orkiszowe | Płatki zbożowe z dodatkiem czekolady, karmelu, miodu, crunchy, pieczywo cukiernicze, rogale,słodkie bułki, croissanty, ciastka francuskie, pączki, faworki, ryż brązowy, ciemny makaron, kasza gryczana, kasza pęczak, mąka pełnoziarnista |
Warzywa i owoce | Warzywa i owoce pieczone, duszone, gotowane, bez skórki i pestek | kalafior, brokuł, kalarepa | Owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, paptyka, rzodkiewka, rzepa, szczypior, kukurydza, wszystkie kapusty, warzywa w occie, cebula, czosnek, smażone ziemniaki, frytki, owoce w syropie lub w czekoladzie, dżemy wysokosłodzone,owoce suszone |
Aktywność fizyczna | Ruch usprawnia tempo wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Aktywność fizyczna powinna być dobrana do naszych możliwości i zainteresowań. Według WHO osoby dorosłe powinny poświęcić na aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności minimum 150 minut tygodniowo lub 75 minut przy intensywnej aktywności fizycznej. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz