środa, 10 lutego 2021

Jemy lekkostrawnie

Dla kogo?

Dieta lekkostrawna przyda się od czasu do czasu każdemu z nas. Szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na niestrawność, zgagę, zaparcia. W przypadku np. operacji wyrostka i innych narządów jamy brzusznej, to oczywiście konieczność. Nie oznacza to, że jest to tylko dieta „szpitalna” – można ją z powodzeniem stosować gdy zależy nam na regulacji metabolizmu. Dieta lekkostrawna oczyszcza jelita, pozwala zregenerować organizm. 

O co chodzi?

Dieta lekkostrawna polega na spożywaniu pokarmów łatwo ulegających trawieniu, nieobciążających przewodu pokarmowego, wyklucza się produkty bogate w błonnik pokarmowy, wzdymające czy nasączone tłuszczem. Unika się też stosowania ostrych przypraw takich jak sól, pieprz, ocet, ostra papryka.
Ograniczenie błonnika polega na spożyciu jego mniejszych ilości, a nie całkowitym wyeliminowaniu, gdyż jest on bardzo ważny w procesie trawienia.

Pewne techniki kulinarne, powodują, że błonnik staje się lepiej przyswajalny. Owoce i warzywa powinniśmy wybierać młode i delikatne, dojrzałe obierać ze skórki. Produkty zbożowe należy wybierać te o średnim stopniu przemiału (drobno i średniozmielone produkty zbożowe, np. pieczywo pszenne, sucharki, kasza kuskus). Dłuższy czas gotowania (rozgotowywanie), rozdrabianie, przecieranie przez sito także zmniejsza ilość błonnika w żywności. Soki i przeciery samodzielnie przygotowane będą dobrą alternatywą dla całych warzyw i owoców.

Tabelka produktów wskazanych i niezalecanych w diecie lekkostrawnej

Grupa Produktów Zalecane Ograniczone Niezalecane
Tłuszcze Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, sojowy, słonecznikowy, świeże masło Orzechy Smalec, utwardzone oleje, olej kokosowy, margaryny
Mięso, jaja, ryby, nasiona strączkowe Mięso: kurczak i indyk bez skóry,
królik, cielęcina,
chude części wołowiny i wieprzowiny - np. polędwica, schab
Wędliny: szynka, schab, polędwica, filet
Ryby: morskie chude, dorsz, sola, mintaj, pstrąg tęczowy
jaja na miękko i twardo, jajecznica na dozwolonych tłuszczach, omlet
Młoda fasolka, groszek
ryby tłuste: łosoś, makrela
Tłusta wieprzowina: karkówka, boczek, golonka, słonina, wołowina, baranina, gęś, kaczka
Tłuste wędliny: mielonka, salami, parówki, kiełbasy, pasztetowa, kaszanka, pasztety
surowe jaja, mmięso i ryby: sushi, tatar, ryby wędzone i konserwy rybne
nasiona roślin: bób, soja, soczewica, cieciorka
Mleko i przetwory mleczne Jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, ser twarogowy chudy i półtłusty, mleko do 2%, ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu Tłuste mleko i śmietany, sery topione i pleśniowe, mleko w proszku, serki fromage
Produkty zbożowe Pieczywo jasne i czerstwe pszenne, bułki pszenne, sucharki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, manna, jaglana, drobne makarony jasne, ryż biały, naturalne płatki błyskawiczne, owsiane, jaglane, ryżowe Pieczywo pszenno-żytnie, żytnie, graham, orkiszowe Płatki zbożowe z dodatkiem czekolady, karmelu, miodu, crunchy, pieczywo cukiernicze, rogale,słodkie bułki, croissanty, ciastka francuskie, pączki, faworki, ryż brązowy, ciemny makaron, kasza gryczana, kasza pęczak, mąka pełnoziarnista
Warzywa i owoce Warzywa i owoce pieczone, duszone, gotowane, bez skórki i pestek kalafior, brokuł, kalarepa Owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, paptyka, rzodkiewka, rzepa, szczypior, kukurydza, wszystkie kapusty, warzywa w occie, cebula, czosnek, smażone ziemniaki, frytki, owoce w syropie lub w czekoladzie, dżemy wysokosłodzone,owoce suszone
Aktywność fizyczna Ruch usprawnia tempo wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Aktywność fizyczna powinna być dobrana do naszych możliwości i zainteresowań. Według WHO osoby dorosłe powinny poświęcić na aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności minimum 150 minut tygodniowo lub 75 minut przy intensywnej aktywności fizycznej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz