Opanowałem więc zupy kalafiorowe i brokułowe chyba do perfekcji.
W zasadzie to podstawowe składniki są takie same, zmienia się tylko główny bohater - kalafior albo brokuł.
najczęstsze składniki mojej kalafiorowej to:
kaloryczność orientacyjnie | ||
---|---|---|
gram | Kcal | |
1 szt. Kalafior lub brokuł | 500 | 135 / 170 |
2 szt. Marchewki | 200 | 82 |
1 szt. Pietruszka | 100 | 49 |
1 szt. Cebula | 100 | 40 |
2 łyżki Oleju rzepakowego | 20 | 166 |
2-3 garście Kasza wiejska | 150 | 490 |
1 szklanka Śmietana 18% | 150 | 280 |
4-5 litrów Woda | 5000 | 0 |
|
||
Suma | 6020 | 1242 |
w 100 gramach | 21 |
Zdarza mi się dodać dodatkowo zamiennie kalarepę, seler naciowy, kilka pieczarek, zależy co w lodówce leży :) się mi zrymowało.
Wykonanie zawsze w ten sam sposób
- Na dno garnka 2 łyżki oleju
- Podsmażam chwilkę cebulę
- Następnie dodaję pokrojone w kostkę twarde warzywa i części kalafiora lub brokuła bez różyczek, solę, pieprzę, przykrywam i podsmażam.
- Podsmażone warzywa zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
- Wrzucam resztę przypraw, różyczki i ładne listki głównego składnika kalafiora albo brokuła.
- Jak woda zacznie się gotować dodaję kaszę i gotuję 15 minut.
- Hartuję śmietanę gorącą zupą. Wyłączam gaz i dodaję śmietaną do zupy.
Zupa gotowa. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz