niedziela, 28 marca 2021

Kalafiorowa na przemian z brokulową

Brokułowa


Ostatnio często zdarza mi się wrzucić do koszyka kalafiora, albo brokuły, oprócz popularnych marchewek.
Opanowałem więc zupy kalafiorowe i brokułowe chyba do perfekcji.
W zasadzie to podstawowe składniki są takie same, zmienia się tylko główny bohater - kalafior albo brokuł.



Klaafiorowa


najczęstsze składniki mojej kalafiorowej to:


kaloryczność orientacyjnie
gram Kcal
1 szt. Kalafior lub brokuł 500 135 / 170
2 szt. Marchewki 200 82
1 szt. Pietruszka 100 49
1 szt. Cebula 100 40
2 łyżki Oleju rzepakowego 20 166
2-3 garście Kasza wiejska 150 490
1 szklanka Śmietana 18% 150 280
4-5 litrów Woda 5000 0
    Przyprawy:
  1. Liście laurowe
  2. Ziele angielskie
  3. Kolendra nasiona
  4. sól, pieprz
Suma 6020 1242
w 100 gramach 21

Zdarza mi się dodać dodatkowo zamiennie kalarepę, seler naciowy, kilka pieczarek, zależy co w lodówce leży :) się mi zrymowało.

brokułowa zupa



kalafiorowa


Wykonanie zawsze w ten sam sposób

  • Na dno garnka 2 łyżki oleju
  • Podsmażam chwilkę cebulę
  • Następnie dodaję pokrojone w kostkę twarde warzywa i części kalafiora lub brokuła bez różyczek, solę, pieprzę, przykrywam i podsmażam.
  • Podsmażone warzywa zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
  • Wrzucam resztę przypraw, różyczki i ładne listki głównego składnika kalafiora albo brokuła.
  • Jak woda zacznie się gotować dodaję kaszę i gotuję 15 minut.
  • Hartuję śmietanę gorącą zupą. Wyłączam gaz i dodaję śmietaną do zupy.
Zupa gotowa. Smacznego :)

kalafiorowa


brokułowa zupa

kalafiorowa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz