Różne przepisy spotykałem, różnych sosów próbowałem, ale tylko jeden zawładnął moimi kubkami smakowymi i jest naprawdę genialny!
Sposób wykonania jest również genialnie prosty.
Składniki:
Mały słoik domowych ogórków kiszonych taki 500 ml
Słoik majonezu kieleckiego taki ok 300 ml
Główka czosnku - czosnek polski nie ten gdzie ząbek jest jak kciuk.
Wykonanie:
Ogórki, majonez i obrane ząbki czosnku wrzucamy do blendera/malaksera i blendujemy na gładki sos, kosztujemy, ewentualnie korygujemy ostrość majonezem lub śmietaną - ale raczej jest to zbędne i to wszystko.
Gotowe!
Orientacyjna kaloryczność
kaloryczność orientacyjnie | ||
---|---|---|
gram | Kcal | |
6 - 7 ogórków kiszonych | 420 | 49 |
majonez kielecki | 300 | 1893 |
główka czosnku | 45 | 68 |
Suma | 765 | 2010 |
w 100 gramach | 263 |
Rewelacyjny do pizzy, ale również wyśmienity do kanapek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz