środa, 26 czerwca 2019

Sos czosnkowy

sos czosnkowy


Różne przepisy spotykałem, różnych sosów próbowałem, ale tylko jeden zawładnął moimi kubkami smakowymi i jest naprawdę genialny!

Sposób wykonania jest również genialnie prosty.


Składniki:
Mały słoik domowych ogórków kiszonych taki 500 ml
Słoik majonezu kieleckiego taki ok 300 ml
Główka czosnku - czosnek polski nie ten gdzie ząbek jest jak kciuk.

Wykonanie:

Ogórki, majonez i obrane ząbki czosnku wrzucamy do blendera/malaksera i blendujemy na gładki sos, kosztujemy, ewentualnie korygujemy ostrość majonezem lub śmietaną - ale raczej jest to zbędne i to wszystko.

Gotowe!
Orientacyjna kaloryczność
kaloryczność orientacyjnie
gram Kcal
6 - 7 ogórków kiszonych 420 49
majonez kielecki 300 1893
główka czosnku 45 68
Suma 765 2010
w 100 gramach 263


Rewelacyjny do pizzy, ale również wyśmienity do kanapek.
Smacznego :)
kanapki z sosem czosnkowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz