środa, 5 czerwca 2019

Pleśniak - klasyka :)

pleśniak


Klasyczny placek, ale powiem szczerze, że miałem kłopoty żeby znaleźć naprawdę dobry przepis
Poniżej ten który wypróbowałem i placek wychodzi naprawdę taki jak pamiętam z dzieciństwa :)

pleśniak




Składniki:

kaloryczność orientacyjnie
gram Kcal
600 g mąka pszenna typ 650 600 2094
5 jaj 280 390
250g margaryna kasia 250 1700
2 łyżki śmietany 18% 50 96
3/4 szklannk cukru 175 608
3 łyżki kakao 90 78
1 cukier wanilinowy 15 26
słoik powidła śliwkowe lub owoce sezonowe 400 400
1/4 szklanki cukier puder do posypania 30 122
2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 4
Suma 1898 5518
w 100 gramach 291


Wykonanie:

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać zimną margarynę i posiekać z mąką i proszkiem i 2 łyżkami cukru, szczyptą soli.
Żółtka oddzielić od białek.
Dodać żółtka i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto.
Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao.
Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, piana będzie sztywniejsza.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce lub poszarpać na dno formy.
Posmarować grubą warstwą powideł Ewentualnie dodać inne owoce sezonowe. Ja robiłem np. z rabarbarem.

pleśniak

Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek.

pleśniak

pleśniak

Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, góra dół, wtedy beza dobrze się wysuszy. Termoobieg mi trochę przypalał.
Piec około 40 - 50 minut.
Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.

pleśniak


Smacznego :)

pleśniak


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz