Klasyczny placek, ale powiem szczerze, że miałem kłopoty żeby znaleźć naprawdę dobry przepis
Poniżej ten który wypróbowałem i placek wychodzi naprawdę taki jak pamiętam z dzieciństwa :)
Składniki:
kaloryczność orientacyjnie | ||
---|---|---|
gram | Kcal | |
600 g mąka pszenna typ 650 | 600 | 2094 |
5 jaj | 280 | 390 |
250g margaryna kasia | 250 | 1700 |
2 łyżki śmietany 18% | 50 | 96 |
3/4 szklannk cukru | 175 | 608 |
3 łyżki kakao | 90 | 78 |
1 cukier wanilinowy | 15 | 26 |
słoik powidła śliwkowe lub owoce sezonowe | 400 | 400 |
1/4 szklanki cukier puder do posypania | 30 | 122 |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | 8 | 4 |
Suma | 1898 | 5518 |
w 100 gramach | 291 |
Wykonanie:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać zimną margarynę i posiekać z mąką i proszkiem i 2 łyżkami cukru, szczyptą soli.
Żółtka oddzielić od białek.
Dodać żółtka i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto.
Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao.
Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, piana będzie sztywniejsza.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce lub poszarpać na dno formy.
Posmarować grubą warstwą powideł Ewentualnie dodać inne owoce sezonowe. Ja robiłem np. z rabarbarem.
Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, góra dół, wtedy beza dobrze się wysuszy. Termoobieg mi trochę przypalał.
Piec około 40 - 50 minut.
Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz