Zostały mi resztki z duszonego schabu, takie na obiad dla jednej osoby więc postanowiłem je cudownie rozmnożyć, używając jako dodatek w sosie.
Bazą dzisiejszego sosu są pieczarki.
Tak więc składniki to tylko pieczarki, wspomniane resztki duszonego schabu razem z sosem, oraz śmietana.
Wykonanie, szybkie, proste i miłe :)
Pieczarki zgodnie z kuchnią "zero waste", oczyściłem pędzelkiem z resztek ziemi, opłukałem. Niby płukanie grzybów wypłukuje ich smak, ale to chyba pieczarkom nie grozi.
pokroiłem w pasterki do garnka na łyżkę oliwy, trochę soli i podduszone jakieś 10-15 minut
Następie wrzuciłem rozdrobniony schab razem z sosem w którym się dusił.
Jak wszystko się zagotowało dodałem pojemnik kwaśnej śmietany.
Oczywiście śmietanę najpierw trzeba zahartować, czyli wlewamy trochę gorącego sosu do śmietany i mieszamy, postępujemy tak kilka razy, żeby temperatura śmietany wzrosłą powoli. Następnie przelewamy wymieszaną śmietanę do reszty sosu.
u mnie dziś wylądował sos na talerzu z kopytkami :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz