piątek, 15 lutego 2019

Sos pieczarkowo - resztkowy

Zostały mi resztki z duszonego schabu, takie na obiad dla jednej osoby więc postanowiłem je cudownie rozmnożyć, używając jako dodatek w sosie.

sos pieczarkowy z resztkami schabu


Bazą dzisiejszego sosu są pieczarki.

Tak więc składniki to tylko pieczarki, wspomniane resztki duszonego schabu razem z sosem, oraz śmietana.

Wykonanie, szybkie, proste i miłe :)

Pieczarki zgodnie z kuchnią "zero waste", oczyściłem pędzelkiem z resztek ziemi, opłukałem. Niby płukanie grzybów wypłukuje ich smak, ale to chyba pieczarkom nie grozi.

pieczarki oczyszczone


pokroiłem w pasterki do garnka na łyżkę oliwy, trochę soli i podduszone jakieś 10-15 minut

pieczarki w plasterkach


Następie wrzuciłem rozdrobniony schab razem z sosem w którym się dusił.

Jak wszystko się zagotowało dodałem pojemnik kwaśnej śmietany.
Oczywiście śmietanę najpierw trzeba zahartować, czyli wlewamy trochę gorącego sosu do śmietany i mieszamy, postępujemy tak kilka razy, żeby temperatura śmietany wzrosłą powoli. Następnie przelewamy wymieszaną śmietanę do reszty sosu.

sos pieczarkowy


u mnie dziś wylądował sos na talerzu z kopytkami :)

kopytka z sosem pieczarkowym


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz