Taki jest nie dość że smaczny, to jeszcze wykonanie nie pochłania całego dnia. Wystarczy przygotować składniki, pokroić i wszystko robi się samo w naczyniu żaroodpornym.
Składniki:
- 1-1,5kg schab
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- przyprawy
- olej do obsmażenia
Wykonanie:
Schab kroję w plastry jak na schabowe, rozbijam delikatnie tłuczkiem.
Obsmażam na patelni na rozgrzanym oleju.
Układam w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch daję pokrojone warzywa
i przyprawy - najczęściej używam:
- 3-4 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- paprykę słodką
- pieprz
- na samym końcu sól do smaku
Zalewam wodą do 3/4 wysokości i duszę na najmniejszym gazie od momentu zagotowania dopóki schab zrobi się miękki i sam się rozpływa w ustach, średnio 1,5 do 2 godzin
Podaję najczęściej z kaszą lub ziemniakami i surówką, dzisiaj akurat z marchewki :)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz