Konkurs Bakoma
Należy wykonać potrawę z dodatkiem jogurtu Bakoma.
Szukając inspiracji znalazłem taki przepis na "Lekką zapiekankę warzywną z sosem jogurtowym"
Zmodyfikowałem składniki do produktów, które miałem w lodówce i wyszło mi takie coś. Ilość składników może wydawać się długa, ale naprawdę mogą być dowolne :)
Składniki:
- brokuł
- 2 średnie marchewki
- pietruszka
- cebula
- czerwona papryka
- kilka pieczarek
- pół cukinii
- stary na pół ususzony por
- kasza gryczana z wczorajszych naleśników
- 3 ugotowane ziemniaki z przedwczoraj
- jogurt Bakoma
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek
Wykonanie:
- Brokuła, marchewki, pietruszkę obgotowałem w całości i większych kawałkach na parze przez 25 minut, na ostatnie 5 minut dodałem cukinię.
- Cebulę pokroiłem w kostkę i dałem na patelnię z odrobina oleju na mały ogień.
- Pokroiłem paprykę w paski i dodałem na patelnię. Następnie pieczarki pokrojone w plasterki i na patelnię, trochę posoliłem i dusiłem pod przykryciem jakieś 10 - 15 minut dorzucając pod koniec pora pokrojonego w talarki.
- Naczynie do zapiekania skropiłem oliwą.
- Pokroiłem na dno ugotowane ziemniaki
- Następnie dodałem kaszę
- Kolejna warstwa to cebula, papryka, pieczarki i por z patelni.
- Kolejne to pokrojone w talarki cukinia, marchewka i pietruszka
- Na koniec różyczki brokuła.
- Sos jogurtowy to jogurt wymieszany z dwoma jajkami natką pietruszki i tymiankiem, trochę soli i pieprzu.
- Sosem zalałem warzywa i wstawiłem do piekarnika 180 stopni i około 25 minut.
Smacznego :)
tutaj oryginalny przepis na Lekką zapiekankę warzywną z sosem jogurtowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz