wtorek, 19 grudnia 2023

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Prosty i szybki przepis na smaczny obiad czy kolację

Składniki:

  • 250g ryżu
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100ml białego wina
  • 70g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1.

Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smaż ją do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę

Pieczarki smażone na patelni



2.

Dodaj pieczarki i smaż, aż będą miękkie i zaczną puścić sok. Dodaj ryż arborio i smaż go przez chwilę, aż ziarna zrobią się delikatnie przezroczyste. Dodaj białe wino i gotuj, aż większość płynu odparuje.

Patelnia, pieczatki przyprawy



3.

Dodaj bulion warzywny małymi porcjami, ciągle mieszając. Dodawaj kolejne porcje bulionu, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Kontynuuj gotowanie i mieszanie, aż ryż będzie miękki, ale wciąż będzie miał delikatny, al dente konsystencję.

Patelnia, pieczatki przyprawy, ryż



4.

Dodaj starty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuści i risotto uzyska kremową, gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj ciepłe risotto z pieczarkami, posypane dodatkowym parmezanem.

Patelnia, pieczatki przyprawy, ryż, bulion


Smacznego 🙂

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz