Składniki w mojeje wersji jsrskiej
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 3-4 nie za duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- łyżka masła, gęsiego smalcu lub oliwy - żeby trocze tłuszczu było
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek
Wykonanie:
- Warzwa obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Zalewmy wodą
- Dodajemy tłuszczyk i przyprawy
- Gotujemy, od zagotowanie jakieś 10 minut, najlepiej sprawdzić warzywa czy są już aldente
- Dodajemy kapustę kiszoną, nie odciskałem, można przesiekać nożem
- Gotujemy kolejne 5-10 minut i gotowe
Prosta szybka i smaczna zupa, kapuśniak.
Takie przepisy z małą ilością składników lubie najbardziej, bez konieczności drukowania listy zakupów i biegania z czymś czego nie ma w sklepie w którym akurat jestem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz