wtorek, 11 lipca 2023

Tort Szwarcwaldzki na imieniny mojej żony

Tort Szwarcwaldzki


Oczywiście googlowanie, w zasadzie to DuckDuckgowanie.
Dlatego, że właśnie z tej przeglądarki korzystam i czytanie, porównywanie kilku przepisów. Wybór tego który jestem w stanie wykonać. Ewentualne modyfikacje i poprawki i jazda.

    Więc tak, często czytam blogi domowe-wypieki, mojewypieki, kwestia smaku itp
tym razem bazowym przepisem stał sie przepis domowych wypieków i z małą modyfikacją tort wyszedł :) wspaniały

Składniki:

Biszkopt:
    • 140g czekolady gorzkiej
    • 75g masła
    • 6 jajek
    • 180g cukru
    • 100g mąki pszennej
    • 50g mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
    • 2 słoiczki po 230g konfitury wisniowej + 500g wiśni ze słoika 
    • 100ml soku z wiśni (tego ze słoika)
    • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    • 100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
    • 1000ml słodkiej śmietany 36%
    • 1 cukier waniliowy - opakownaie 40g + 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
    • 20 wiśni świeżych bo jest sezon, mogą być z kompotu
    • pół gorzkiej czekoladowych startej na tarce 
Tort Szwarcwaldzki

Wykonanie:

Przygotować biszkopt. 

  1. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić żeby troche ostygła.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier a jak będzie szklista dodajemy żółtka.
  3. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną czekoladę.
  4. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm.
  5. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
    Tort Szwarcwaldzki

Przygotować nadzienie. 

  1. Wiśnie odsączyć na sitku i wymieszać z konfiturą, podgrzać. W 100ml soku z wiśni rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Dodać rozmieszaną mąkę do konfitury z wiśniami i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodałem mąkę bo konfitura była dść rzada i obawiałem się, że spłynie z blatów biszkoptowych 
  2. Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (zapomniałem zostawić trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu i nasączyłem go mocną herbatą) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty można wstawić na chwilę do lodówki.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i cukier puder.
  4. Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem.  Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Boki i środek tortu posypać tartą czekoladą. Na brzegu ułozyć wiśnie.
  5. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Tort Szwarcwaldzki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz