piątek, 20 grudnia 2019

Jarmużowa

zupa jarmużowa

Miałem w lodówce jarmuż.
Jarmuż to odmiana kapusty, na dodatek jedna z najstarszych odmian i bardzo pożywna, zawiera silne przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne, jest bogatym źródłem witaminy K i C, Beta karotenu, luteiny, zeaksantyny i wapnia.

Postanowiłem zrobić zupę jarmużową, W zasadzie to taka podstawowa warzywna z przewagą jarmużu.

podsmażam cebulkę


Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 2 garści kaszy jęczmiennej
  • paczka jarmużu
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • sól, pieprz do smaku 

podsmażam warzya

Wykonanie:

  1. Cebulkę siekam w kostkę i podsmażam w garnku na oliwie z oliwek.
  2. Jak cebulka się zeszkli dodaję pokrojone pozostałe warzywa, pietruszkę, marchewkę i seler, oraz grubsze łodyżki z jarmużu. Chwilkę wszystko razem się podsmaża.
  3. Następnie warzywa zalewam wodą i gotuję aż będą al dente, jakieś 15 minut.
  4. Wrzucam 2 garści kaszy jęczmiennej i jarmuż i gotuję kolejne 10 -15 minut, tak żeby kasza się ugotowała.
    wrzucam jarmuż
  5. Na sam koniec wyłączam gaz i zupę zabielam 3/4 szklanką śmietany.  


Gotowe!

zupa jarmużowa

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz