Miałem w lodówce jarmuż.
Jarmuż to odmiana kapusty, na dodatek jedna z najstarszych odmian i bardzo pożywna, zawiera silne przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne, jest bogatym źródłem witaminy K i C, Beta karotenu, luteiny, zeaksantyny i wapnia.
Postanowiłem zrobić zupę jarmużową, W zasadzie to taka podstawowa warzywna z przewagą jarmużu.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 2 garści kaszy jęczmiennej
- paczka jarmużu
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Cebulkę siekam w kostkę i podsmażam w garnku na oliwie z oliwek.
- Jak cebulka się zeszkli dodaję pokrojone pozostałe warzywa, pietruszkę, marchewkę i seler, oraz grubsze łodyżki z jarmużu. Chwilkę wszystko razem się podsmaża.
- Następnie warzywa zalewam wodą i gotuję aż będą al dente, jakieś 15 minut.
- Wrzucam 2 garści kaszy jęczmiennej i jarmuż i gotuję kolejne 10 -15 minut, tak żeby kasza się ugotowała.
- Na sam koniec wyłączam gaz i zupę zabielam 3/4 szklanką śmietany.
Gotowe!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz