Pilaw to tradycyjna wschodnia potrawa, której głównym składnikiem jest ryż lub kasza bulgur, z dodatkiem mięsa, najczęściej baraniny, drobiu lub ryb i warzyw.
Moja wersja opiera się na boczku lub resztkach wędlin, które aktualnie posiadam w lodówce
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- trochę boczku lub wędliny pokrojone w kostkę
- 20 dkg tartego sera, np. gouda
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie krok po kroku
- Przepłukany ryż zalewam 4 szklankami wody, dodaję do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego i stawiam na gazie.
- W międzyczasie szklę na maśle drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodaję do cebuli pokrojoną wędlinę i razem smażę 3 - 4 minuty.
- Cebulę z wędliną dodaję do ugotowanego ryżu, mieszam i całość przekładam do żaroodpornego naczynia.
- Wierzch posypuję starym żółtym serem.
- Zapiekam w piekarniku 180 stopni przez 30 minut.
Gotowe! Można podawać, najlepiej smakuje z natką pietruszki, której akurat nie miałem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz