środa, 20 listopada 2019

Pilaw


pilaw

Pilaw to tradycyjna wschodnia potrawa, której głównym składnikiem jest ryż lub kasza bulgur, z dodatkiem mięsa, najczęściej baraniny, drobiu lub ryb i warzyw.



Moja wersja opiera się na boczku lub resztkach wędlin, które aktualnie posiadam w lodówce

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • trochę boczku lub wędliny pokrojone w kostkę
  • 20 dkg tartego sera, np. gouda
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie krok po kroku


  1. Przepłukany ryż zalewam 4 szklankami wody, dodaję do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego i stawiam na gazie.
    ryż na pilaw
  2. W międzyczasie szklę na maśle drobno pokrojoną cebulkę, następnie dodaję do cebuli pokrojoną wędlinę i razem smażę 3 - 4 minuty.
    szklona cebulka

    cebulka z wędliną
  3. Cebulę z wędliną dodaję do ugotowanego ryżu, mieszam i całość przekładam do żaroodpornego naczynia.
    pilaw
  4. Wierzch posypuję starym żółtym serem.
    pilaw
  5. Zapiekam w piekarniku 180 stopni przez 30 minut.


Gotowe! Można podawać, najlepiej smakuje z natką pietruszki, której akurat nie miałem :)

pilaw

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz