poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Krokiety z kapustą i Czerwony Barszczyk

Kuchnia prawie resztkowa.
Z wczorajszego obiadu została smażona kapusta dodatku do schabowych. Żeby nie jeść tego samego kolejnego dnia na dzisiejszy obiad serwuję krokiety zrobione z resztek pozostałej smażonej kapusty :)
Podrasowanej dodatkowymi przyprawami, tak trochę na ostro.

Barszczyk z krokietem


Szybki obiad jeżeli krokiet jest dodatkiem, wtedy wystarczy usmażyć kilka naleśników, licząc po jednym, może dwa na biesiadnika. Nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni. Krokiety są bardzo sycące.



Składniki:

Na krokiety zrobiłem zwykłe ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 i 1/2 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • trochę oleju
  • na farsz smażona kapusta pozostała po obiedzie, jeżeli nic nie zostało to trzeba sobie usmażyć :)
  • do obtoczenia naleśników roztrzepane jajko i bułka tarta

Wykonanie:

Mieszamy składniki mikserem, sprawdzamy konsystencję ciasta, jak za rzadkie to dodajemy mąki, w przeciwnym wypadku mleka.
Smażymy naleśniki - mi wyszło 7 sztuk.

naleśnik

Nakładamy kapuściany farsz do naleśnika i zwijamy w rulon zakładając brzegi.

zwijanie krokietów

Obtaczamy zwinięty naleśnik w jajku i bułce tartej, kładziemy na patelnię złączeniem do dołu i smażymy na oleju na złoty kolor.
Moje się trochę za bardzo zrumieniły :)

krokiety z kapustą

Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem na własnym zakwasie.
Równie znakomite są solo :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz