środa, 19 grudnia 2018

Świąteczne pierniczki - katarzynki


pierniczki

Odpowiedni czas aby upiec świąteczne pierniczki i żeby jeszcze zmiękły.
Katarzynki w trochę innej odsłonie ponieważ nie udało mi się jak do tej pory zdobyć formy do katarzynek.

Przepis na ciasto:

  • 200g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika - dałem na oko trochę ponad łyżeczkę, lubię ten korzenny smak i aromat
  • 1 łyżka kakao - to dla koloru
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

pierniczki


Wykonanie:

Do garnka daję miód, przyprawę, cukier i kakao.
Podgrzewam wszystko żeby cukier się rozpuścił.
Na stolnicę przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijam jajko o dodaję ostudzony miód z przyprawami i cukrem.
Wyrabiamy gładkie cisto.
Rozwałkować nie za cienko, tak do około 1/2 centymetra grubości.
Wykrawać katarzynki, a ja z braku formy użyłem innych świątecznych :)
Piekłem w temperaturze 180-190 stopni około 12 minut.

Z podanych składników wychodzą dwie blachy pierniczków, a ponieważ są naprawdę dobre, zarobiłem ciasto 2 razy.
A oczywiście najbardziej smakuje ten ostatni znaleziony po świętach w spiżarce za jakimś garnkiem lub słoikiem :)

Smacznego.

pierniczki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz